لرزشگیر اپتیکال و دیجیتال، واقعا با هم تفاوت های عجیب و غریبی دارند؟
اگر ساده انگارانه نگاه کنیم حتما در جوابِ این سوال می گوئیم: نه! هر دو این ها یک عمل را انجام می دهند و آن هم دفعِ لرزش است. شاید این پاسخ، منطقی به نظر برسد اما وقتی بحثِ تخصص، کاربرد و نوعِ هدفِ سیستم لرزشگیر دیجیتال با لرزشگیر اپتیکال به میان بیاید، قطعا پاسخ متفاوت تر و دقیق تر خواهد بود. حالا برای کشفِ این حقیقت فقط با ایران مایند همراه باشید.
استابلایزر با لرزشگیر اپتیکال و دیجیتال فرق دارد؟
وقتی مدام سر و کارتان با عکاسی و فیلمبرداری باشد، از یک جایی به بعد دغدغه تکان نخوردنِ دوربینی که در دست دارید، خوابِ راحت را از شما می گیرد.
خوشبختانه گیمبال ها یا همان استابلایزر ها در سال های اخیر برای همین ایجادِ آسودگیِ فکری در حینِ عکاسی و فیلمبرداری خلق شده اند. ابزاری که بعد از اتصالِ دوربین به روی آن ها، دیگر خبری از تصاویرِ ژله ای و پر از لرزش نیست.
اگر دوست دارید درباره گیمبال بیشتر بدانید مقاله جامع آشنایی با استابلایزر دوربین را از دست ندهید…
صنعتِ گیمبال سازی روز به روز بیشتر در حالِ پیشرفت و به روز رسانی است، طوری که هر چند وقت یک بار استابلایزر هایی با تعداد محور های بیشتر و قوی تر واردِ بازار می شوند.
چیزی که نباید باعثِ سر درگمی شما باشد این است که وقتی بحثِ لرزشگیر دیجیتال یا اپتیکال پیش میاید نباید آن را با استابلایزر های مکانیکی اشتباه بگیرید.
انواعِ گیمبال ها (چه الکتریکی چه مکانیکی) قابل خریداری و البته قابلِ لمس و مشاهده هستند. اما لرزشگیر دیجیتال یا لرزشگیر اپتیکال، در داخلِ لنزهای دوربین عکاسی یا نرم افزارها وجود دارند و هدفِ ما بررسی همین نوع است.
لرزشگیر اپتیکال را چقدر می شناسید؟
Optical Image Stabilization یا به صورتِ مخفف شده تر ois، یعنی لرزشگیر های اپتیکالی که تقریبا اواسطِ دهه 70 برای اولین بار روی لنزِ دوربین های حرفه ای از جمله کامپکت نصب شد.
این لرزشگیر ها تقریبا تمامِ آن چیزی بود که یک عکاس از خدا می خواست. طوری که از آن به بعد اگر عکسِ یک نفر به هر دلیلی تار و لرزان گرفته می شد، فقط یک احتمال باقی می ماند و آن هم بیماری حرکتی و پارکینسون داشتنِ عکاس بود!
به مرور این ویژگی در دوربین های عکاسی قدیمی به حوزه دوربین های موبایل ورود پیدا کرد و نتیجه کار شد خلقِ دوربین هایی که بیشتر در گوشی های پرچمدار و گران دیده می شود.
در حقیقت لرزشگیر اپتیکال بهترین گزینه برای گرفتنِ عکس هایی در شرایطِ نورِ کم هستند. چرا که سنسورِ دوربین های ois، نورِ بیشتری را دریافت می کنند.
از طرفی اپتیکال ها هوشمندانه ترین انتخاب برای زمانی هستند که لنز به هر دلیلی لرزیده و شما نمی توانید این حرکتِ ناخواسته را ادیت کنید. البته ois معمولا در اوقاتی که سوژه بیش از حد در عکس حرکت می کند چندان قدرتِ از بین بردنِ تاری را ندارد، اما می شود با خیالِ راحت این ادعا را کرد که هر لرزشی که مربوط به لنزِ دوربینِ گوشی شما باشد، توسطِ یک لرزشگیر اپتیکال، قابلِ خنثی سازی است.
و اما تعریف لرزشگیر دیجیتال(Electronic Image Stabilization)
لرزشگیر دیجیتال به صورتِ نرم افزاری در دوربینِ گوشی های همراه یا نرم افزار های ادیت فیلم قرار دارد.
یعنی بر خلافِ اپتیکال ها که به لنزِ می چسبند و حسگر های ژیروسکوپی دارند، EIS ها یا همان دیجیتال اصلا ماهیتِ فیزیکی و لمس شونده ندارد. از همین رو هزینه کمتری را به کمپانی های سازنده گوشی های همراه تحمیل می کنند.
در حقیقت آن قشرِ وسیعی از جامعه که گوشی های میان رده دارند، دوربین هایشان در هنگامِ فیلمبرداری با لرزشگیر های دیجیتال، حرکت های ناخواسته و اضافی را خنثی می کنند.
مزیتی که EIS ها دارند این است که در وزنِ گوشی تغییری ایجاد نمی کنند چون به شکلِ برنامه نویسی شده در دوربین حضور دارند.
اما همین ماهیتِ نرم افزاری در لرزشگیر دیجیتال باعث می شود فیلم ها با روشِ کات شدن، لرزششان از بین برود.
در نتیجه در اندازه تصویر، نوعی مصنوعی بودن کاملا مشهود و واضح است.
فرق لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال در چیست؟
اگر متن را تا به این جا دقیق خوانده باشید، اولین تفاوتش به راحتی توی چشم می زند.
فیزیکی بودنِ لرزشگیرهای ois بر روی لنز و نرم افزاری بودنِ سیستم لرزشگیر دیجیتال، اولین فرق لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال است.
اما این تفاوت فقط در همین جا خلاصه نمی شود.
سیستم لرزشگیر دیجیتال چون سرعت بیشتری دارد، پس در فرایندِ فیلمبرداری قوی تر از اپتیکال فعالیت می کند.
در حقیقت اصلِ مقایسه لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال از همین نقطه آغاز می شود.
خیلی از حرفه ای ها نمی توانند برتریِ در فرق لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال پیدا کنند. چرا که اساساً دیجیتال ها بیشتر در هنگامِ فیلمبرداری قدرتمند عمل می کنند.
اما اپتیکال به علتِ شبیه سازی زیادِ طراحی اش به استابلایزر های فیزیکی، عکس های فوق العاده و بدونِ لرزشی ثبت می کند. البته در فیلمبرداری هم قابلِ استفاده است اما معمولا در مقایسه لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال، بیشتر دیجیتال ها به هنگامِ فیلمبرداری انتخاب می شوند.
نتیجه مقایسه لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال
وقتی دو چیز، هدفِ متفاوتی را دنبال می کنند، در نتیجه مقایسه کردنشان و اعلامِ برتریِ یکی نسبت به دیگری، کاملا غیر منطقی و خنده دار است.
این مقاله سعی داشت با شفاف سازیِ فرق لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال، صرفا شما را با ساختارِ کلی این استابلایزر های غیر قابلِ رویت آشنا کند.
پس نتیجه مقایسه لرزشگیر اپتیکال با دیجیتال، چیزی جز این نیست که دیجیال ها معمولا به علتِ آن که قابلیتِ آپدیت شدن برای فیلمبرداری مناسب تر هستند.
اما اپتیکال ها معمولا در هنگامِ عکاسی خصوصا در شرایطی که نور کم است، کاربرد پیدا می کنند.
2 دیدگاه دربارهٔ «لرزشگیر اپتیکال یا لرزشگیر دیجیتال؛ مسئله این است!»
ممنون از تعریف خوبتون خیلی راهنمایی خوبی بود
خوشحالیم کهه براتون مفید بوده امیر عزیز