فلاش پرتابل ، فلاش اکسترنال ، فلاش اکسترنال دوربین عکاسی

فلاش پرتابل بخریم یا فلاش اکسترنال؟

فلاش پرتابل از محبوب ترین و پرتکرار ترین نام های دنیایِ عکاسی است.
شاید فکر کنید فقط در استودیو ها کاربرد دارد ولی پتانسیلش بیشتر از این حرفاست. مثلا در روز های ابری که نورِ طبیعی ضعیف است و شات های عکاسی باید در فضای باز گرفته شوند، فلاش های پرتابل تنها نیرویِ کمکیِ قَدَر هستند.
اما این دستِ راست های قدرتمند که عاملِ پیروزی ما بر تاریکی اند، دقیقا چه چیزی هستند و چه فرقی با سایر فلاش ها دارند؟ با ایران مایندِ مثل همیشه هم قدم شوید تا به تمامِ سوال هایتان پاسخ داده شود.

تاریخچه فلاش پرتابل

باید گفت که فلاش ها، دیرینه ترین یارِ دوربین های عکاسی هستند که از همان ابتدا در کنار هم بودند.
ما فکر می کنیم این انصاف نیست که همیشه در سریال ها از ناصرالدین شاه قاجار فقط شخصیتی بی عار و در اندرون باز به تصویر می کشند. او در طیِ حکومتِ پنجاه ساله اش علاوه بر پر و بال دادن به شاخه های دیگرِ هنر، باعثِ ورود و رشدِ صنعت عکاسی در ایران شد؛ تازه آن هم فقط به فاصله 3 سال بعد از اختراع دوربین در فرانسه.
در صحنه ای از سریال هزار دستان که تقریبا اواخر حکومت احمد شاه قاجار را روایت می کند، یک عکاس در حالِ گرفتنِ شات های مختلف از کودکیِ لیلا حاتمی، بعد از رفتن به زیرِ پارچه دوربین و فشردنِ شاتر، نوری به بزرگی یک انفجار در دستِ دیگرش می درخشد.
این نور، پورد فلاش است که ترکیبی از کلرات و سوختِ فلزی بوده است. جرقه این احتراق دقیقا مثلِ فلاش های پرتابل امروزی عمل می کرد، اما قطعا وسیله ایمنی برای استفاده در بیخِ گوشِ یک عکاس نبود! حالا فلاش پرتابل چیست؟

فلاش پرتابل دقیقا چیست؟

فلاش پرتابل چیست ، فلاش پرتابل

فلاش های پرتابل همان طور که از نامشان پیداست، یک نورِ قابلِ حمل و جا به جایی هستند که با انرژی باطری کار می کنند.

  • بعضی فلاش ها می توانند خیلی کوچک باشند؛ مثلِ آن هایی که در داخلِ لنز دوربین های موبایل وجود دارند.
    این فلاش های کوچک خیلی کاربردی نیستند و سوژه را اگزجره روشن می کنند و رنگ ها واقعی نشان نمی دهند. اما به هرحال اگر در فضایی به تاریکی گور باشیم و هیچ وسیله ای بجز آن نداشته باشیم، تنها گزینه برای عکاسی هستند.
  • بعضی فلاش های دیگر می توانند کمی بزرگتر از این ها باشند، مثلِ آن هایی که بالایِ دوربین های حرفه ای عکاسی قرار می گیرد و معمولا عکاسانِ خبری به استفاده از آن ها مشهور اند.
    این فلاش ها هم، دوربین را سنگین می کنند و خیلی در نورپردازی منعطف نیستند. دنیا به این ها می گوید فلاش اکسترنال، ما هم مثلِ بقیه تکرارش می کنیم.
  • اما فلاش پرتابل یک نورِ جدا است که بر روی سه پایه قرار می گیرد و به دلخواهِ ما و با ضریبی که می خواهیم بر سوژه می تابد.
    ما معمولا این فلاش ها را در داخلِ سافت باکس های استودیو های عکاسی دیده ایم.

فلاش اکسترنال چه فرقی با پرتابل دارد؟

خب! دانشجویانِ عزیز اگر خطِ بالا را دقیق مطالعه می کردید، فرقِ اساسی این دو فلاش را متوجه می شدید اما چون حواستان به کلاس نبود پس با جزئیات بیشتری توضیح می دهیم (دفعه بعد کوئیز هم می گیریم).

  • فلاش اکسترنال دوربین عکاسی، به وسیله باطری های قلمی (AA) تغذیه می شوند.
    به صورتِ جدا و بدونِ اتصال به دوربین کارایی ندارند. نمی توان شدت و جهتِ تابشِ نور آن ها را تنظیم کرد؛ چون همراستا با دوربین هستند و بعد از هربار فشردنِ شاتر، خودشان روشن می شوند.
    در حقیقت این که از فلاش اکسترنال استفاده کنید یا پرتابل، کاملا بستگی به هدف و بودجه شما برای خریداری فلاش دارد.
    اما به صورتِ کلی پرتابل و اکسترنال فقط در این که هر دویشان وسیله نورپردازی هستند تفاهم و وجه اشتراک دارند.
    در مواردِ دیگر که از سایز گرفته تا حتی نحوه نصب و خروجی کار، کاملا در دو دنیایِ متفاوت سیر می کنند.

مزایایِ فلاش پرتابل به نسبت فلاش اکسترنال

شاید تصور کنید که اکسترنال هم نورِ قابلِ توجه ای ایجاد می کند پس چرا باید هزینه بیشتری کرد و به سراغِ خرید پرتابل رفت؟
پس با این منطق باید بگوئیم که چراغ قوه هم روشنایی ایجاد می کند پس چراب باید به فکرِ خریدِ لامپ برای سقفِ اتاق بود؟
هیچ ارزان بودنی بی حکمت نیست پس در انتخابِ وسیله نورپردازی هم باید ابتدا به کاربرد و البته هدفمان برای خرید وسیله ها توجه کنیم.
یعنی اگر دوست داریم نوری یک دست و بدونِ نویز، طبیعی و قابلِ تغییر داشته باشیم، پس عاقلانه ترین گزینه روی میز فلاش های پرتابلِ همه فن حریف هستند.

فلاش اکسترنال دوربین عکاسی ، فلاش پرتابل چیست
  1. در پرتابل، جهتِ نور دهی تحتِ کنترل شماست. هیچ محدودیتی برای تاباندنش از هیچ زاویه ندارید.
  2. در پرتابل، می توانید شدتِ تابش را به صورتِ حرفه ای کنترل کنید. مثلا در فلاش های گودکس AA600B شما می توانید در سه مرحله این شدت را تغییر بدهید. (کم/زیاد/متوسط)
  3. در فلاش پرتابل، حتی یک اپسیلن هم به وزنِ دوربین شما اضافه نمی شود. چون اساسا بر روی سه پایه مخصوص خودش قرار گرفته و سنگینی اش مثلِ اکسترنال، وبالِ گردنِ عکاس نمی شود.
  4. پرتابل ها این قابلیت را به شما می دهند تا دمایِ رنگ را تنظیم کنید. مثلا شاید به نورِ سردِ مهتابی نیاز دارید. یا نوری به ملامتِ زردیِ تابش خورشید. شاید هم دوست دارید ترکیبی از این دو را پیاده کنید؟
  5. GODOX AD100pro Pocket Flash، در حالِ حاضر جزِ مقرون به صرفه ترین و کاربری ترین فلاش های پرتابل است.
    این فلاش با توانِ 100 واتی اش، قدرتِ تنظیمِ عجیب الخلقه اش در 9 موقعیت متفاوت، حداکثر مدت زمانِ 18000 ثانیه ای به همراهِ زمانِ بازیابی اعجاب آور1.5 ثانیه اش، می تواند بهترین گودکسی باشد که در حالِ حاضر خرید.
  6. Dreamlight 600 TTL & HSS Flash، مخصوص دوربین های سونی است. یک تریگر سرعت بالای افسانه ای دارد.
    دمایِ رنگِ فلاش 5600 کلوین است. لامپش بدونِ مرگ است چون محافظ دارد. با هربار شارژ هم می توانید 400 فلاش با آن بگیرید.

در پایان امیدواریم این مقاله در خرید و انتخابتان بینِ فلاش پرتابل و اکسترنال، کمک کننده باشد.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *