یو ایکس ، ux چیست ، تجربه کاربری

با یو ایکس سایت بیشتر آشنا شوید

یو ایکس از آن دست اصطلاحات و مخفف هایی است که کمتر به گوشمان خورده است. پس اگر شما هم دوست دارید با این پدیده روان شناسی و کامپیوتری بیشتر آشنا شوید، این مقاله از ایران مایند را مثلِ جزوه نوت برداری کنید.

معنای یو ایکس در دنیایِ مجازی و واقعی چیست؟

مثل همیشه بهتر است اول ریشه یابی کنیم تا کورکورانه و از سرِ عادت واژه ای را تکرار نکنیم. User Experience، اصطلاحِ خلاصه سازی نشده و بدونِ سانسورِ ux است. حالا ux چیست؟
اگر ترجمه مرسومش را بخواهید یعنی تجربه کاربری. تجربه کاربری یعنی چه؟ یعنی تمامِ آن واکنش های احساسی و عاطفی که در ذهنِ مشتری شکل می گیرد آن هم درست زمانی که اولین بار درحالِ استفاده یک محصول یا خدمت است.
این که چقدر از کیفیتش راضی است؟ آیا تمامِ نیازی که داشته را بر طرف کرده است؟ کالا، خدمت، سایت یا اپلیکشن شما را از شدتِ رضایت به دیگران معرفی کرده است؟ چندین بارِ دیگر به سراغِ استفاده کردن از محصولات یا سایتِ شما آمده است و اصطلاحاً تبدیل به مشتری وفادار شده است؟ این ها تمامِ پاسخ هایی است که می شود در پرسشِ ux چیست به شما داد.
جالب است بدانید که مفهوم تجربه کاربری آن طور که امروز مورد استفاده است، شاید اصطلاحی باشد که در سال 1990 ابداع شده باشد، اما پیشینه اش به اولین روز های مبادله کالا به کالا بر می گردد. پس بنا بر این فرض، رفتار و احساسی که گیرنده کالا از اولین تجربه استفاده، در قلب و ذهنش احساس می کند ، به معنای یو ایکس است.

طراحی سایت با بهترین طراحان یو ایکس

اگر قصد دارید یک سایت قوی برای کسب و کارتان راه اندازی کنید که تجربه کاربری بی نظیری داشته باشد و نتیجه اش بشود مشتری های وفاداری که از سر و کول سایتتان بالا می روند، ایران مایند بهترین انتخاب است پس همین حالا کلیک کنید.

جایگاهِ یو ایکس در طراحی وب سایت

اگر حالا دیگر کاملا با چالشِ ux چیست کنار آمده اید، پس احتمالا اکنون تشنه رسیدن به پاسخِ سوالِ: (طراحی تجربه کاربری چه اثری در رشدِ یک وب سایت دارد؟) هستید.
در دنیایِ پیچیده آی تی، پشتِ هر اصطلاح، جهانی از معانی و اهداف وجود دارد. دون نورمن یک محقق و استادِ علومِ روانشناختی است که اولین بار در کتاب ( طراحی موارد روزمره)، تئوری طراحی کاربر محور را ارائه داد. همین تئوری هم سنگِ بنایِ طراحی تجربه کاربری را گذاشت.
جالب این جاست که این اصطلاح و  همین طور پرسش ux چیست، توسطِ یک محققِ علومِ شناختی رایج شده و به دنیایِ علمِ کامپیوتر و وب سایت سازی راه پیدا کرده است نه یک ریاضی دان یا مهندسِ علومِ  آی تی!
پس از گسترشِ اهمیتِ این موضوع، مهندسانِ آی تی دریافتند که اگر طراحِ یک اپلیکشن یا وب سایت بتواند کاری کند که یک کاربر در زمانِ ورودش به اپ یا سایت، اطلاعاتی که می خواهد را به راحتی پیدا کند، برای انجامِ هر فعالیتی اعم از شرکت در نظر سنجی، انتقاد و پیشنهاد، پرداخت از طریق درگاه ها و  … به درست ترین شکلِ ممکن هدایت شود و رفتارِ پیش بینی شده ای انجام بدهد، در حقیقت توانسته طراحی ux را به حرفه ای ترین شکلِ ممکن انجام بدهد. اما این اعجاز دقیقا از دستانِ چه کسی بر می آید؟

هدفِ ux جلبِ رضایتِ مشتری است

ما این همه بافتیم که از اهمیتِ یو ایکس در راه اندازی وبسایت بگوئیم، حالا بهتر است چند قانونِ یو ایکسی که باعثِ می شود سایتِ شما بعد از راه اندازی، سرپا بماند و با قوانینِ سئو به حیاتش ادامه بدهد را برایتان شرح بدهیم:

قانونِ پارِتو

ویلفردو پارِتو، اقتصاد دان و فیلسوفِ ایتالیایی در سال 1906 یک فرمول برای اثباتِ تحقیقاتش ابداع کرد. طبقِ این فرمول، 20 درصد از مردمِ ایتالیا، 80 درصد از کلِ ثروتِ کشور را در اختیار داشتند.
حالا در سالِ 2021، قانونِ 20/80 یک اصلِ قابلِ پیاده سازی بر روی تمامِ فعالیتِ های اقتصادی از جمله طراحی سایت است. بر این اساس شما باید وبسایت را طوری سئو سازی کنید که فقط با 20% از امکانات، 80% نتیجه مطلوب و دلخواهِ کاربر را به همراه داشته باشد.

اصلِ 3 کلیک

این اصل در یو ایکس به شما می گوید که اگر کاربر تنها با 3 کلیک در سایتِ شما، نتواند به آن چه که می خواهد دست پیدا کند (مثلا درگاه های غیر استانداردِ خرید که گاهاً همه ما را برای پرداخت عصبی می کنند) او بدونِ تعارف و بی رحمانه از وبسایت شما خارج می شود.

اصلِ هیک

یکی از فاکتور هایِ اساسیِ گوکل برای رتبه دادن به سایتِ شما، مدت زمانی است که کاربر در سایت حضور دارد.
حالا ما چطور می توانیم این مدت را بیشتر کنیم؟
علاوه بر تمامِ اصولِ سئو سازی و جذابیت های متنی و گرافیکی سایت، قانونِ هیک به شما می گوید که هر چه قدر کاربر زمانِ بیشتری را برای انتخاب از بینِ چند چیز و تصمیم گیری نهایی سپری کند، سایت شما از دیدِ موتور های جستوجو بهینه تر خواهد شد. در حقیقت شما با قرار دادنِ چند انتخاب بر سرِ راهِ کاربر، او را سرگرم و پایبندِ سایت می کنید.

طراح تجربه کاربری کیست؟

شاید این هم یکی دیگر از پاسخ ها به سوالِ تجربه کاربری چیست باشد.
پروسه ای که در آن ux دیزاینر سعی می کند یک رابطه صمیمی و حتی عاطفی بینِ کاربر و وب سایت ایجاد کند؛ هر آنچه که می خواهد به باکیفیت ترین شکلِ ممکن در اختیارش بگذارد و خلاصه کلام این که او را پای بندِ وفادارِ فضایِ سایت، اپلیکشن، برند یا فروشگاه کند. البته تصور نکنید که ux همیشه مثبت عمل می کند. اگر دیزاینر، علمش را نداشته باشد، دقیقا عکسِ تمامِ این اتفاقاتِ مثبتی که گفتیم تبدیل به تجربه کاربری یا همان یو ایکس سایت می شود.

یک نکته یو ایکس دیزاینری

این را به عنوانِ وصیتِ طلایی به شما می گوئیم که هرگز تصور نکنید یو ایکس، پدیده ای است که صرفا در دنیایِ مجازی استفاده می شود.
اصلا اگر به دومین تایتل نگاه کرده باشید متوجه می شوید که ما این موضوع را هم در جهانِ واقعی (مثلا خرید از یک فروشگاهِ اسکیت) و هم در فضایِ مجازی(مثلِ طراحی سایت یا اپ) بررسی کرده ایم.
پس طراحی تجربه کاربری چیزی نیست که فقط یک برنامه نویسِ کامپیوتری در زمان کد نویسی درگیرِ آن باشد. شما هر جا که سر بچرخانید و به هر فروشنده ای که نگاه کنید، رگه های آشکارِ حضورِ وظایف طراح تجربه کاربری را خواهید دید. هر کنش و رفتاری که منجر به خرید و فروش بشود، تحتِ تاثیرِ نظریه ux است. حتی زمانی که شما مشتری را نمی بینید و او از خریدِ آنلاینِ محصولتان و تن زدنِ پیراهنی که خریده و از احساسِ راحتی که در بستنِ دکمه ها در اولین لحظه داشته خبر نداشته باشید، ناخودآگاه در جریانِ مراحل طراحی تجربه کاربری قرار گرفته اید.
در حقیقت ux، روان شناسی سیاست مدار است که در اتاقِ کارِ شما می نشیند، با مراجعه کننده صحبت می کند، نیاز هایش را درک می کند و در نهایت به عنوانِ درمان، هدایتش می کند و بهترین راه که استفاده از محصولِ شماست را به او پیشنهاد می دهد.
طراحی یک استراتژی برای وفاداریِ طولانی مدتِ یک کاربر و تبدیل کردنِ او به مشتری، خلاصه ترین پاسخی است می شود درباره پرسشِ طراح ux چیست داد.

یو ایکس و یو آی فرقی دارند؟

تجربه کاربری چیست ، طراح تجربه کاربری کیست

یو آی یعنی رابطِ کاربری. یعنی آن ویژگی های جذابِ ظاهری که بیننده در اولین لحظه به چشم می بیند و احساسِ دل باختگی می کند. مثلا در بحثِ برنامه نویسی سایت، گرافیک فضا و تناسبِ رنگ ها با موضوعیتِ وب سایت یعنی رابطِ کاربری.
در دنیایِ واقعی، رنگ و جذابیتِ اتاقِ داخلی ماشین می شود رابط کاربری یا همان یو آی. اما یو ایکس، تجربه کاربری است که مشتری بعد از اولین بار و حتی چندمین بارِ استفاده از سایت و محصولِ شما احساس می کند.
منظورمان همان راحتی و کاربردی بودنِ محصول یا خدمت است.
مثالش در فضای مجازی این گونه می شود که کاربر واردِ سایت یا اپِ شما می شود اما نمی داند دقیقا باید از کدام قسمت واردِ بخشِ ارتباط یا درگاه های پرداختی بشود. این در دنیایِ واقعی هم صدق می کند.
مثلا اگر رابطِ گوشی و هندزفزی در بدترین نقطه ممکن روی موبایل طراحی شده باشد و سیمِ هندزفری همیشه از بالا روی صفحه بی افتد، یعنی طراحی تجربه کاربری توسطِ یک غیر حرفه ای. یعنی طراحی ux ضعیف.

کلام آخر

لزوما هرچیزی که زیبایی ظاهری دارد، به معنایِ آن نیست که کاربردی است و راحت استفاده می شود.
پس اگر رابطِ کاربری طراحی می کنید، فقط به فکرِ جذابیتِ ظاهری نباشید و پایه های یو ایکس را بیشتر تقویت کنید.
هر چند خوب می دانیم که همیشه اولین چیزی که مخاطب به چشم می بیند، فضا، بسته بندی و گرافیک است و تازه بعد از خرید به کیفیت و ux آن پی می برد. به صورتِ کلی اگر بتوانید هر دو این ها را به صورتِ یک پکیجِ کامل ارائه بدهید، برنده اصلی، هم شما هستید هم خریدار.
مثلا کمپانی اپل یکی از آن شرکت هایی است که همیشه سعی کرده هم به بخشِ رابطِ کاربری و جذابیتِ بصری محصولش توجه کند، هم به تجربه کاربری و احساسِ رفاه و رضایت که مشتری با استفاده کردن از محصول و خدمتش لمس می کند.

فکر می کنید یک طراحِ یو ایکسِ خبره و حرفه ای، از چه ترفند هایی برای خلقِ بهترین تجربه کاربری استفاده می کند؟

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *