رزولوشن در فیلمبرداری ، رزولوشن های فیلمبرداری ، رزولوشن فیلمبرداری

زیر تا بمِ همه چیز درباره رزولوشن فیلمبرداری

رزولوشن فیلمبرداری، از همان روز های آغازین سینما موردِ توجه کارگردانان بود.
بحثِ نسبتِ تصویر (نسبت عرض صفحه نمایش به ارتفاعش) و به دنباله آن چالشِ کیفیت و شفافیت، از اولین دغدغه های فیلمسازان جهان بوده است. کمی فلش بک کنیم و به عقب برگردیم.
تا به حال به طول و عرض فیلم های 1:1 مربعیِ کلاسیک توجه کرده اید؟ فیلم هایی مثلِ چهار صد ضربه شیطان یا ریش آبی ژرژ ملی یس، چیزی را به خاطرتان نمی آورد؟
به نظرتان چه چیزی باعث می شد که این فیلم ها در ابعادِ 21:9 پرده های سینماییِ فعلی به نمایش در نیایند؟ یا تصاویرشان منقطع باشد و کیفیتِ لازم را نداشته باشند؟ 

رزولوشن فیلمبرداری چیست؟

معنوی لغوی resolution یعنی وضوح.
این واضح بودن به معنایِ این است که یک صفحه نمایش، تا چه اندازه می تواند درونِ خودش پیکسل های بیشتری جا بدهد (پیکسل یعنی همان دانه های ریزِ رنگیِ تصویر که وقتی به صورتِ نقطه ای و در تعدادِ بالا کنارِ هم باشند، یک تصویرِ کامل را تشکیل می دهند). پس هر چه قدر که یک صفحه نمایش بتواند پیکسل های بیشتری در صفحه جا بدهد، رزولوشن در فیلمبرداری هم بالاتر می رود.
مثلا وقتی می گوئیم فلان فیلم را با کیفیتِ 1080 دانلود کرده ایم، یعنی در عرض هر فریم از تصویر، 1080 پیکسلِ فشرده وجود دارد. (نسبت استاندارد تصاویر 16 در 9 است؛ پس اگر عرض تصویر 1080 پیکسل داشته باشد، ارتفاع آن 1920 پیکسل دارد و همین نسبت معیار مشخص کردن رزولوشن تصویر است.)
هرچه عدد پیکسل کمتر باشد تصاویر رنگ پریده تر و بد کیفیت تر هستند.

چرا رزولوشن در فیلمبرداری مهم است؟

در حقیقت مثلِ این است که بگوئیم چرا هوا برای انسان و حیوان لازم است.
از 1919 به بعد که صنعتِ فیلسازی و تصویربرداری دیگر یک تفریح محسوب نمی شد و شغلی تاثیرگذار تلقی می شد، بحثِ کیفیتِ تصاویر روز به روز بیشتر اهمیت پیدا کرد.
اوایل فیلم ها مربعی، سیاه سفید و صامت بودند. اما هر چه قدر که زمان گذشت و ما سخت پسند تر شدیم؛ تصویر مربعی جایش را به نسبت تصویر 18:9 و بیشتر داد.
فیلم ها رنگی شد و بازیگران با کیفیتِ صوتی تمام شروع به دیالوگ گفتن کردند. این روند تا جایی پیشرفت کرد که حالا ما دیگر به سراغِ دیدنِ فیلمی که رزولوشن های فیلمبرداری کمتر از 720 پیکسل داشته باشد نمی رویم.
چرا که چشممان خسته می شود، احساسِ فیلم را به درستی درک نمی کنیم، رنگ ها برایمان زنده نیستند، حالات و خطوط چهره را به رئال ترین شکلِ ممکن نمی بینیم و هزار بهانه دیگر. پس رزولوشن فیلمبرداری مهم است، چون روحِ فیلم است.

رزولوشن فیلمبرداری 4k موبایل واقعی است؟

قبل از آن که درباره انواعِ رزولوشن های فیلمبرداری حرف بزنیم، بهتر است شما را با یک واقعیت مواجه کنیم.
تا به حال به این فکر کرده اید که وقتی می شود با یک موبایلِ 8 میلیونی، یک فیلم با رزولوشن در فیلمبرداری 4k ضبط کرد، چرا باید ده برابر این هزینه را برای خرید دوربین فیلمبرداری حرفه ای بدهیم؟ خب مگر هر دویشان یک کارِ مشترک انجام نمی دهند؟
باید بگوئیم که درست است هم دانه فلفل سیاه است و هم خالِ مه رویان، ولی این کجا و آن کجا! میپرسید چرا؟

  • سوال این است: چرا باید گول بخورم و هزینه بیشتر پرداخت کنم؟
    باید بگوئیم این شما نیستید که با نخریدنِ دوربین حرفه ای زرنگی می کنید، بلکه دوربین های موبایل هستند که توهمِ 4k بودن را به شما می دهند و فریبتان می دهند!
    فرق این دو دوربین، در اندازه حسگر لنزِ آن هاست. موبایل ها در ابتدا فقط به قصدِ تماس اختراع شدند و قرار نبود جایِ دوربین حرفه ای را بگیرند؛ یعنی در حقیقت تا همین جا هم زیاده روی کرده اند.
    پس یکی از دلایلی که باعث می شود همچنان دوربین های حرفه ای به فروش برسند، حسگرِ بزرگترِ آن ها و نورِ بیشتری است که به لنز می رسانند. همین هم باعث می شود فیلم هایشان واقعا سینمایی باشد.

انواعِ رزولوشن فیلمبرداری

وضوح تصاویر هم مثلِ هر پدیده دیگری، سلسه مراتبی دارد. یعنی از کفِ جهم شروع می شود و به معراج می رسد.

رزولوشن 320*240

این وضوح تصویر، برزخِ تمامِ رزولوشن هاست. در این جا دیگر خبری از زنده بودنِ رنگ ها، روان بودنِ تصاویر و به طورِ کلی کیفیتِ واقعیِ تصویر نیست.
سرعت و کیفیتش شبیه به خوابِ ظهرِ بعد از صرفِ قورمه سبزی است؛ سنگین و پریشان. گوشی های ارزان قیمتِ تک لنزی با این درجه از رزولوشن های فیلمبرداری کار می کنند.

رزولوشن فیلمبرداری 480*320

به طبقه یکی مانده به آخرِ جهنم خوش آمدید! ما معمولا این کیفیت را فیلم های 10 سال پیش ایرج ملکی مشاهده می کنیم.
همان طور که می بینید همچنان تعدادِ پیکسل های متراکم در هر اینچِ صفحه تغییرِ چندانی نکرده و فقط چند درجه به وضوح اضافه شده است.

رزولوشن در فیلمبرداری 800*480

خب حالا دیگر تقریبا با دیدنِ یک فیلمی با این وضوح، احساس سرگیجه نداریم. خیلی از گوشی های معمولی که در دست داریم، مثلِ مدلِ گلگسی سامسونگ، از این رزولوشن پشتیبانی می کنند.
در واقع اگر می خواهید فیلمی را فقط با گوشی ببینید با این رزولوشن فیلمبرداری کارتان راه می افتد.

رزولوشن 1280*720

الان حالا رسما واردِ طبقه اولِ بهشت شدیم. درست است که خیلی تحویلمان نمی گیرند ولی هر چه نباشد بهشت است. اسمِ شناسنامه ای این رزولوشن هم، HD است.

رزولوشن فیلمبرداری 1080

این کیفیتی است که ما اغلب به عنوانِ نهایتِ وضوحِ فیلم ها در سایت های مختلف دانلود می کنیم.
سامسونگ از سالِ 2018 که مدلِ گلگسی A7 ر ا روانه بازار کرد، کاری کرد تا صفحه نمایش گوشی از کیفیتِ full HD یا همان 1080، پشتیبانی کند.

وضوحِ 1440*2560

کیفیتِ 2k  نامِ دیگرِ این رزولوشن فیلمبرداری است. در حقیقت این وضوح کاری می کند شما چهار برابر بیشتر از کیفیت اچ دی، یک فیلم را مشاهده کنید.

رزولوشن 3840*2160

در این قسمت از بهشت دیگر حسابی دارند تحویلمان می گیرند. این وضوح با نامِ کیفیتِ 4K شناخته می شود.
کیفیتِ قبلی چهار برابرِ وضوحِ اچ دی بود اما بار باید گفت که در رزولوشن 4k شما چهار برابرِ وضوحِ فول اچ دی را مشاهده می کنید.
این یعنی رسما بازیگر توی صورتتان است و انگار در صحنه حاضرید و همه چیز را از نزدیک می بینید.

رزولوشن در فیلمبرداری 7680*4330

فعلا این مرحله یعنی 8K، برای دوربین گوشی های همراه قفل و آنلاک نشده است.
ما این وضوحِ فرا واقعی را فقط در صفحه تلویزیون های هوشمند و حسگرِ دوربین های سینمایی حرفه ای می بینیم. 

حالا شما با توجه به مدیا و سرعتِ اینترنتتان ، بیشتر از کدام رزولوشن برای انتشار فیلم هایتان استفاده می کنید؟

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *