هوش مصنوعی چیست؟ به نظر می رسد تصمیم گرفته اید قبل از آن که خیلی دیر بشود و آب از سر بگذرد، با پدیده مرموزِ Artificial Intelligence آشنا شوید.
البته شاید حالا با فهمیدنش خیلی در روندِ زندگیِ فعلیتان تغییری ایجاد نشود، اما بعد از آن که کارتان را به خاطرِ هوش مصنوعی از دست دادید خیلی شوکه نمی شوید و سراسیمه به دنبالِ معنی اش نمی گردید.
اما هوش مصنوعی ai دقیقا چیست؟
چه کسی می داند هوش مصنوعی چیست؟
ما آدم ها هر چیزی که از جنسِ پوست و گوشت و استخوان نباشد و چیزی در سینه اش نتپد را (ماشین) صدا می زنیم.
در حقیقت به صورتِ خوش باورانه ای فقط چیز هایی که شبیه خودمان باشند را طبیعی حساب می کنیم و به الباقی لقبِ مصنوعی می دهیم.
اما دقیقا در اوجِ همین خودشیفتگی است که به خودمان می آئیم و می بینیم همین چیز هایی که یک عمر مصنوعی صدایشان می کردیم، جای ما به اصطلاح اشرفِ مخلوقاتِ طبیعی را گرفته اند و تمام.
هوش مصنوعی چیست به زبانِ ساده، همین تعریفِ بدیهی می شود که در ادامه می خوانید:
- هوش مصنوعی چیست (یا همان AI)؟
علمی تر بگوئیم، کدنویسی است که کامپیوتر ها و ماشین ها را در سطحِ یک انسان هوشمند می کند.
یعنی کارهایی که توسطِ یک هوشِ واقعی به نامِ انسان انجام می شود، در زمانِ کمتر، با ضریبِ خطایِ بسیار پائین تر و هزینه ای اندک تر، توسط انواع هوش مصنوعی و ماشین ها محقق می شود.
مثلا به جای آن که چند نفر را استخدام کنیم تا خانه را تمیز کنند، به بچه ها برسند، غذا بپزند و…، از رباتیک و هوش مصنوعی خستگی ناپذیر برای انجامِ با کیفیت و به موقع تمامِ این کار ها استفاده می کنیم.
ربات ها غُر نمی زنند، دستمزد نمی گیرند، شکست عشقی هم نمی خورند و خیلی از ویژگی های پائین آورنده تاب آوری و بازدهی ما را ندارند.
فیلم هوش مصنوعی و آینده ای که محقق شد
آیا سالِ 2001 که فیلمِ هوش مصنوعی ساخته اسپیلبرگ را می دیدیم، تصورش را می کردیم خیلی زود تمامِ تصوراتی که بافته است محقق بشود؟
ما تخیلاتِ ژول ورن و سفر به ماه و طراحی زیر دریایی هایش را هم باور نمی کردیم اما دیدیم که چطور انسان توانست به درجه ای از کشفیات و اختراعات برسد که حالا حیات را بر روی سیارات دیگر ببرد.
در این فیلم مشاهده می کنیم که چطور یک رباتِ انسان نما، می تواند جای خالی یک فرزند را پر کند و از طرفی حتی بیشتر از یک انسان، قلبش در طلبِ یک عشقِ خالص باشد.
طوری که پس از هزاران سال زنده شدن توسطِ موجوداتِ فضایی، فقط یک درخواست داشته باشد و آن هم برگرداندنِ محبوبش برای ساعاتی به زندگی باشد.
آیا ما به عنوانِ انسان می توانیم انقدر پاک و خالص به شخصی دل ببازیم؟
نظر ایلان ماسک درباره هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی ایلان ماسک بیشتر از آن چه که ما فکرش را می کنیم مخاطره آمیز است.
در حقیقت او اصلا نظرِ مساعد و مثبتی نسبت به پیشرفتِ زیاد از حدِ این پدیده ندارد و خیلی جدی ما را نسبت به خطرات هوش مصنوعی آگاه کرده است.
به نظرِ او آینده هوش مصنوعی آن قدر می تواند درخشان باشد که زندگیِ ما انسان ها با هوشِ طبیعی را در تاریکی محض فرو ببرد!
بله به همین راحتی. به نظرِ ماسک، ai در آینده ای نه چندان دور تمامِ سیستمِ اینترنت را از بین می برد طوری که دیگر هوش مصنوعی گوگل و هر آن چه که هالیوود با فیلم هوش مصنوعی یا مردِ 200 ساله به ما نشان داد به نظرمان خنده دار و پیش افتاده می رسد.
با رایج شدنِ این پدیده خیلی از مشاغلی که امروز از آن ها کسب درآمد می کنیم از بین می روند.
از طرفی در چند روز اخیر هوش مصنوعی توانسته 51 درصد از پسورد های سخت را در کمتر از 1 دقیقه بشکند که این واقعا چیزِ نا امن و ترسناکی است!!!
6 برنامه هوش مصنوعی محبوب+ آموزش های شگفت انگیز
خواص و دانشمندانِ رشته هوش مصنوعی و علوم کامپیوتری تقریبا از دهه 1950 فهمیدند که پدیده اتوماسیون پیشرفته یا همان هوش مصنوعی چیست.
اما عوام تقریبا کمتر از 10 سال است که به اعجاب و کارکردهای برنامه نویسی هوش مصنوعی پی برده اند. مثلا خیلی از ما در 3 ماه گذشته به دفعات این نام را شنیده ایم:
• ربات midjourney
- تا به حال شده خوابی ببینید و بعد نتوانید آن را برای بقیه به خوبی توصیف کنید؟
ربات میدجرنی به معنای واقعی به شما نشان می دهد که هوش مصنوعی چیست. به این صورت که متنتان را به عکس تبدیل می کند! واقعا سبحان الله از این بازی هایی که دَم به دقیقه بشر از خودش در می آورد. برای این کار: - وارد سایت midjourney.com بشوید.
- روی عبارت joid the beta کلیک کنید.
- در منوی سمت چپ از قسمتِ room، گزینه newbies-38 را انتخاب کنید.
- حالا در این قسمت، عیناً همین عبارت را تایپ کنید: imagine/
- اسپیس را بزنید و متن مورد نظرتان را وارد کنید ( مثلا شِرک و مرد عنکبوتی بچه دار شدند)
- بعد از فشردنِ اینتر، در کمتر از یک دقیقه او تصورِ شما را تبدیل به عکس می کند. برای خروجی گرفتن، وارد اینباکس شده و از قسمتِ منشن، عکستان را ذخیره کنید.
• Gen-1: runway
- این سرویس یک برنامه تبدیل عکس به ویدیو با هوش مصنوعی است. البته عکسی که همراه با یک ویدیو باشد و شما دلتان بخواهد به صورتِ انیمیشنی در بیاید.
ولی به طور قوی می توان به او لقبِ نرم افزار هوش مصنوعی تبدیل عکس به فیلم کارتونی لقب داد. - وارد Gen-1: runway شوید
- . در آن ثبت نام کنید (که اصلا فرایندِ سختی ندارد)
- فیلم خود را به همراه یک تصویر (استایل) آپلود کنید.
- حالا با توجه به استایلی که انتخاب کرده اید، فیلمتان به انیمیشن تبدیل می شود.
• Movio
- یک خبر خوب برای کسانی که مادرشان اصرار به ازدواج آن ها دارد ولی آن ها از متعهد شدن می ترسند داریم.
Movio می تواند یک شخصِ خیلی جذاب با هوش مصنوعی برایتان بسازد و دیالوگ هایی که می خواهید را به زبانِ فارسی سلیس برایتان بگوید:)
به صورت کلی این سایت می تواند در تولید محتوای تصویری کمکِ بزرگی به شما بکند (خصوصا برای کسانی که از آمدن جلوی دوربین وحشت دارند). برای این کار: - واردِ سایتِ Movio.la بشوید.
- روی گزینه try movio for free کلیک کنید
- حالا creat video را بزنید (حالتِ portrait)
- الان آواتار مورد نظر را انتخاب کنید.
- حالا زبانِ مورد نظر را انتخاب کنید.
- دیگر متنتان را در قسمتِ مورد نظر وارد کنید و گزینه submit را بزنید. (فکر می کنم حالا دیگر از سوالِ هوش مصنوعی چیست به این نتیجه ترسناک رسیده اید که هوش مصنوعی همه چیز است و ما هیچ چیزیم.)
• چت gpt
- باتی که با ضریبِ خطایِ بسیار پائین می تواند اسناد و شواهد را کنارِ هم بگذارد و بر فرض از نظرِ حقوقی شما را محکوم به تجاوز کند یا حتی تبرئه تان کند.
خیلی از پرسش هایی که در ذهن داریم را پاسخ می دهد و البته گاهی باگ و سوتی هایش حسابی ما را از خودش نا امید می کند اما همچنان جزء قابل قبول ترین انواع هوش مصنوعی در زمانِ فعلی قرار دارد.
البته برای ما که در ایرانیم، خیلی فرقی نمی کند که بفهمیم این هوش مصنوعی چیست چون آی پی ایران را قبول نمی کند و حتما باید با پیش شماره کشور های خارجی واردِ سایتش شد. (برای آن که این گونه شماره ها را با کمی تجسس در سایت ها و پیج ها تهیه کنید، کمی راهِ پیچیده ای دارد!)
• هوش مصنوعی گوگل
- (بارد) یا همان هوش مصنوعی گوگل، یک تقلید نسبتاً دیرهنگام توسطِ ماکروسافت به تقلید از چت جی پی تی است.
در حالِ حاضر برای همه قابلِ تست نیست و فعلا در مرحله آزمایش است.
اما چیزی که ماکروسافت از او توصیف کرده است، ما را کاملا به این نتیجه می رساند که می تواند در حدِ gpt فعالیت کند و به عنوان هوش مصنوعی گوگل، کار هایی که از دستش بر می آید را برای ما انجام بدهد.
مثلا پیش بینی کند آخرش بالاخره چه زمانی دوست دختر پیدا می کنید، یا تقاضانامه برای اپلای در دانشگاه های خارجی را به هر استادی که بخواهید بنویسد و ارسال کند، معادلات و مسائل ریاضی و فیزیکتان را حل کند و خیلی از کار هایی که از یک ماشین انتظار داریم را محقق کند.
• نرم افزار هوش مصنوعی فارکس
- همیشه به ما گوش زد می کنند که دریایِ بورس طوفانی است و نباید بی گدار به آبش زد.
خیلی از افراد به عنوانِ تحلیل گرانِ فاندامنتال یا تکنیکال بورس و بیت کوین و …، هزینه های قابلِ توجه ای برای مشاوره دادن دریافت می کنند.
اما یک برنامه هوش مصنوعی همان طور که تام گربه را با ورودِ یک گربه برقی از کار بی کار کرد، خیلی از مشاغلِ ما انسان ها را هم به خطر انداخت.
فارکس یک نرم افزار هوش مصنوعی بورس است که در قامتِ یک مشاورِ با تجربه و خبره باعث آسان شدنِ فرایندِ معاملات، پیشبینی دقیق بازار، آنالیزِ شرایط و در نهایتِ سودِ بیشتر شما در بازارِ سهام می شود.
خب چیزی که واضح است این است که شما نمی توانید در فارکس، مثلِ هوش مصنوعی گوگل یا جی پی تی، درد و دل کنید و راز های شخصی خود را با او در میان بگذارید.
چرا که این هوش مصنوعی کلا کارکردش معملاتی و مالی است و توقع همدلی انسانی از او نداشته باشید.
• Deep Nostalgia
- این سرویس یک برنامه تبدیل عکس به ویدیو با هوش مصنوعی است. یعنی با توجه به زوایا، کاری می کند تا یک تصویرِ دو بعدی، به یک تصویرِ سه بعدی و متحرکت تبدیل بشود.
رمینی هم یکی دیگر از اپ های مبتی بر AI است که به طور قوی می توان به او لقبِ نرم افزار هوش مصنوعی تبدیل عکس به فیلم لقب داد.
وضعیت رشته هوش مصنوعی در دانشگاه ها
خوشبختانه علاوه بر دانشگاه های معتبر جهانی، در ایران هم می توانید در قالبِ دانشجویِ ارشد و دکترا، تحصیل در رشته هوش مصنوعی را تجربه کنید.
برای این کار لازم است که در کنکور رشته کامپیوتر شرکت کنید و با توجه به رتبه تان در یکی از بهترین مراکز آموزش عالی ایران مثل دانشگاه تهران، صنعتی شریف، امیر کبیر، تربیت مدرس و غیره، گرایش هوش را انتخاب کنید.
این گرایش هم، زیر شاخه های اصلی به نام علوم شناختی، علوم رباتیک و علوم آنالیز داده دارد که بنا بر رنکینگ و علاقه می توانید یک شاخه را انتخاب کنید.
همان طور که می دانید انتخاب رشته هوش مصنوعی می تواند یکی از بهترین گزینه ها از لحاظِ بازار و آینده شغلی در عصرِ فعلی باشد.
هوش مصنوعی در پزشکی و شگفتی هایش
ایران به علتِ وضعیت فیلترینگ و تحریم ها، هنوز راهِ طول و طویلی برای رسیدن به قله هوش مصنوعی دارد.
اما پزشکی یکی از آن حوزه هایی است که تقریبا هوش مصنوعی در ایران نسبت به آن روی خوش نشان داده است.
چندین مرکزِ درمانی معتبر در ایران وجود دارند که به وسیله اتوماسیون خودکار و پیشرفته الهام گرفته از AI، توانسته اند، خدماتی مثل: پذیرش بیمار، تشخیص وضعیت، آنالیزِ ضربان، اعلامِ وجود حملات و هشدارِ اتک ها در آینده، ویزیت آنلاین و موارد دیگری را ارائه بدهند.
هر چند هنوز به مرحله دستیار و پرستارِ رباتی و جراحی از راهِ دور نرسیده است اما همین پیشرفت ها با این وضعیت فعلی آدم را اندازه یک سرِ سوزن امیدوار می کند!
هوش مصنوعی در پزشکی آن قدر می تواند پیشرفت کند که علت و زمانِ یک بیماری را تشخیص بدهد تا پیشگیری و درمان آغاز بشود. در حقیقت هوش مصنوعی در پزشکی، همان آب حیاتی است که در افسانه ها و کتبِ اساطیری به آن اشاره شده است.
محبوب ترین نرم افزار هوش مصنوعی چیست؟
آموزش برنامه نویسی هوش مصنوعی، قطعا نیاز به گذراندنِ دوره های کد نویسی دارد.
یکی از ساده زیست ترین برنامه هایی که از روی تجربه می توانم نام ببرم، پایتون است.
پایتون یک زبانِ برنامه نویسی به شدتِ کاربردی و مشهور است و همیشه اولین انتخابِ کدنویسانِ AI بوده است.
Lisp، جاوا، prolog و C++ هم برنامه های دیگری هستند که می توانند شما را در این راه کمک کنند اما نه به سادگی و شیرینیِ پایتون.
به نظرتان با این وضعیت پیشرفتِ هوش مصنوعی، ایده حمله ربات ها به انسان ها در فیلم های هالیوودی در آینده محقق می شود؟!