رابط کاربری ، ui چیست ، رابط کاربری چیست

5 اصل حرفه ای در طراحی رابط کاربری

رابط کاربری! چقدر خاطره پشتِ این اصطلاح وجود دارد.
اولین بار که برای یک مصاحبه شغلی به عنوانِ حسابدار واردِ یک شرکت شدم، گویا صاحبانِ مجموعه هیچ درکی از این که رابط کاربری چیست، نداشتند. از همان لحظه ورود، نمایِ ساختمان شما را یادِ مدارسِ دولتی می انداخت که اصلا حسِ خوبی به آدم نمی داد.
زنگش اتصالی داشت و یک شوکِ کوچک برای سر حال آمدن به بدنم وارد کرد. در هیچ کدام از طبقات، راهنمایی برای ورود به واحدِ مورد نظر وجود نداشت. بعد از کلی گشتن در ساختمان، بالاخره پیدایش کردم اما هیچکس نبود که حضور من را متوجه بشود و سازماندهی کند.
حسابی سر در گم بودم و خواستم بنشینم که پایه صندلی شکست و پخشِ زمین شدم. همین موردِ آخر کافی بود تا دُمم را روی کولم بگذارم و از آن جهم دره فرار کنم. حالا می پرسید ui چیست؟ یعنی همین هایی که گفتم اما در مقیاسِ طراحی سایت.

هنوز نمی دانید رابط کاربری دقیقا چیست؟

هیچ ایرادی ندارد دوستان، ما این جا هستیم تا برایتان شفاف سازی کنیم. برای آن که کاملا بفهمید رابط کاربری چیست، به این فکر کنید که:

  • اولین لحظه ای که واردِ این وب سایت شدید چه حسی داشتید؟
  • از فونت ها راضی هستید؟ یا نیاز به ذره بین یا عینکِ مطالعه دارید؟
  • گرافیک و رنگ بندیِ صفحه چطور است؟
  • تبلیغ یا موشنی که مدام در گوشه کنار حرکت کند و با فلاش زدن اعصابتان را خرد کند که وجود ندارد؟
  • می توانید در پائین صفحه مثلِ آب خوردن برای ایران مایند کامنت بگذارید؟
  • آیکون های تماس و ارتباط برقرار کردن با ما در دسترس هست؟
  • و در مجموعِ حسِ خوبی از بودنِ در این سایت دارید؟

این ها همه پاسخی برای سوالِ ui چیست. اگر این پکیجِ کامل در طراحی سایتِ ما رعایت شده یعنی ما رابط کاربری استاندارد و خوبی داریم. وقتی می گوئیم طراحی رابط کاربری چیست، یعنی ساختن و لحاظ کردنِ فاکتور هایی که ظاهرِ یک وبسایت را برای کاربر، دلپذیر و جذاب می کند.

طراحی رابط کاربری چیست ، ui مخفف چیست

چرا یک وبسایت نیاز به رابط کاربری قوی دارد؟

اگر پاسختان را برای سوالِ ui چیست گرفته باشید، قطعا قبل از خواندنِ ادامه این مقاله هم می توانید به این سوال پاسخ بدهید.
این پرسش، یک جوابِ بی نهایت ساده اما به شدت مهم دارد. بنا بر یک نقلِ قولِ معروف که می گوید: نحوه ارائه هر چیز، نشان از اهمیتِ آن چیز دارد، اصول طراحی رابط کاربری هم، یعنی اهمیتی که شما برای ارائه مطالبتان قائل هستید.
چشمِ ما همیشه اولین بار، پیامِ جذابیت یک چیز را به مغز می رساند. حالا اگر این گیرایی و جذابیت را با اولین نگاه در چشمِ کاربر فرو نبریم، چه اتفاقی می افتد؟ نتیجه اش می شود فرار او از سایتِ ما و رفتن به وب سایت یا اپلیکشنی که برای او احترام قائل است (مثلِ فرارِ من از آن شرکتِ کذایی).
و این یعنی از دست رفتنِ یک طرافدار، مشتریِ وفادار و کاربری که می توانست تا ابد وبسایتِ ما را برای گرفتنِ پاسخ های خود انتخاب کند.

معنی فارسی ui چیست؟

حالا که فهمیدید رابط کاربری سایت چیست، وقتش رسیده که بدانید اصلا ui مخفف چیست.
خیلی جمله را کِش و قوس نمی دهیم و فقط می گوئیم که ui خلاصه شده اصطلاحِ user interface است. طراحی رابط کاربری سایت هم بر عهده کسی نیست جز، خودِ طراحِ سایت.
البته پیش می آید که مثلا ما در ابتدا طراحی سایت را به یک نابلد می سپاریم، اما بعد از گرفتنِ فیدبک های منفی از سویِ کاربران (خصوصا سایت هایی که به فروش محصول می پردازند)، به یک فردِ دیگر سفارش طراحی ui می دهیم.
اگر دوست ندارید واردِ جزئیاتِ تخصصیِ این که رابط کاربری چیست بشوید، اگر قصدِ مشغول شدن به این کار را ندارید و نمی خواهید در این زمینه کسب درآمد کنید، قطعا پیشنهاد می دهیم از سازندگان سایت یا طراحانِ با تجربه ui کمک بگیرید.
این گونه در وقت و هزینه خود، صرفه جویی عاقلانه ای کرده اید.

حالا در کنار یو آی سایتتان شما باید ux قوی هم داشته باشید درواقع این دو مکمل هم اند. خیلی سخت شد نه؟ اصلا تابه حال اسم ux به گوشتان خورده است؟ اگر نه پس بیایید با هم بخوانیم…

خواندن مقاله یو ایکس

5 قانون جهانی برای طراحی رابط کاربری

اصول طراحی رابط کاربری ، سفارش طراحی ui ، طراحی ui چیست

ما این همه گفتیم که طراحی ui چیست اما نگفتیم که چه قوانینی برای خلقِ یک رابط یا میانجی وجود دارد.
می گوئیم میانجی چون ui دقیقا نقشِ یک واسطِ جذاب را میانِ شما و کامپیوترتان ایفا می کند. در طراحی رابط کاربری وب سایت، از اصولِ روانشناسی زیر پیروی کنید:

کنتراست و تنوع بهترین دوستان شما هستند

اگر بدانید نقشِ تضاد در طراحی رابط کاربری یا ui چیست، هرگز دست بردارش نیستید.
فرض کنید شما رابط های کاربری را طراحی کرده اید، اما سفارش دهنده می گوید بخشِ معرفی خدمات اصلا به چشم نمی آید. این یعنی سفارش دهنده دوست دارد شما آیکون های مربوط به پرزنتِ خدمات را اصلاحاتاً گل درشت تر نشان بدهید!
البته فرض نکنید که باید یک کاراکتر که به شکلِ شامپانزه در صفحه بالا و پائین می پرد و تابلو ارائه خدمات در دست دارد را طراحی کنید. کار راحت تر از این حرف هاست. شما می توانید از قدرتِ تضادِ رنگ ها استفاده کنید.
مثلا اگر پس زمینه طوسی است، یک دکمه صورتی می تواند کنتراستِ دلپذیری را ایجاد کند. البته در کنارِ این کنتراست باید به اصلِ تعادل در رنگ بندی هم پایبند باشید.

با تایپوگرافی، قلبِ هدفتان را نشانه بگیرید

هر چه قدر می خواهید پیامِ اصلی یا شعارتان را بیشتر در چشمِ کاربر فرو کنید، از فونت های بولدتر بهره بگیرید.
شما در حقیقت با این کار به آن چه که در واقع هستید تاکید می کنید. مثلا اگر به هنگامِ ورود به سایت، یک شعارِ بزرگ روی صفحه نقش ببنند و بگوید: در طراحی رابط کاربری خلاق باشید، ما قطعا حس می کنیم این مجموعه از اولش می داند چه چیزی به دردِ سایتِ ما میخورد.
پس هر جا که نیاز به تاکید بود، تایپوگرافی را درشت تر کنید. چشم ما اصولا به مطالب یا مفاهیمِ ریز، توجهِ کمی نشان می دهد.

اولویت بندی کنید

در این بخش شما باید یک درکِ جامع از نیازِ کاربر داشته باشید و باید بتوانید ذهنِ او را بخوانید.
ببینید دوست دارد اولین چیزی که بعد از وارد شدن به سایتِ شما می بیند چه باشد. البته لوگو و نام همیشه باید در صدرِ لیستِ اولویتِ های شما قرار بگیرد و بعد از آن سایر چیز های مهمِ دیگری که مشتری باید در دسترسش قرار بگیرد.

از ریتمِ تکراری نترسید

نه این که محتوا های تکراری بگذارید، عکس های قدیمی آپلود کنید و کلا به روز نباشید، نه! منظور ما پیروی از یک قالبِ مشخص برای متحد کردنِ مطالبِ وب سایت است.
مثلا اگر می خواهید انواعِ کرم های نرم کننده را بفروشید، اندازه فونت، کادرِ عکس ها و هر چیزی که پیوستگی را نشان بدهد، در کار لحاظ کنید.
این گونه شما به کاربر تلقین می کنید که تمامِ این کرم های مرطوب کننده به یک میزان با کیفیت و مرغوب هستند.

طراحی رابط کاربری وب سایت ، طراحی رابط کاربری سایت

به کاربر اجازه تنفس بدهید

پیاده کردنِ طرح های مینیمالیستی، یکی از بهترین سبک های خلقِ رابط کاربری است.
تصور نکنید که باید در هر میلی متر از سایتِ شما با یک رنگ، متن، موشن یا هر چیزِ متنوع و پویایی پُر شده باشد.
گاهی در اخیار گذاشتنِ یک فضای سفید (اصطلاحاً خالی یا منفی)، بهترین راه برای آرامشِ روان بخشیدن به کاربر و از بین بردنِ احساسِ سر درگمی است.
پس همان طور که در ارتباطِ میانِ دو آدم، گاهی سکوت ارزشمند ترین هدیه است، خلقِ یک فضای خالی و به دور  از حرف و سخن و اکتِ اضافه در طراحی ui یک سایت هم، هوشمندانه ترین روش است.

سخن آخر

در مقاله رابط کاربری ما سعی کردیم چیز های بدردبخور را به شما بیاموزیم و اضافه گویی نکنیم.
پس از این رو گفتیم ui چیست و به چه دردی می خورد. در آخر هم قوانینی را گفتیم که خودمان رعایت کردیم و از نتیجه راضی هستیم. البته نه اینکه این قوانین را ما اختراع کرده باشیم! بلکه در تمام دنیا توسط طراحان رابط کاربری در حال انجام است. 
حالا اگر یک طراح رابط کاربری هستید، یک قانون ناگفته را در کامنت ها بنویسید که استفاده کنیم و از ارتقای ui سایتمان لذت ببریم.

این مطالب را هم حتما بخوانید:

فهرست مطالب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *